Var förberedd ifall ditt djur skadas eller blir sjukt

kaninerDagens blogginlägg blir i lite mer allvarsam anda. För hur friska och glada våra djur än verkar i dag så kan olyckan eller sjukdomen plötsligt vara ett faktum. I detta inlägg tänkte jag därför dela med mig av mina bästa råd och tips på hur man kan förbereda sig för att hantera en sådan situation.

1. För det första tycker jag att alla djurägare oavsett djurart bör ha ett första hjälpen-kit hemma. I detta kit ska alla produkter som kan hjälpa djuret i ett nödläge finnas. Rådgör gärna med en veterinär och hör vad som kan vara bra att ha hemma för just ditt djur.

2. Försäkra djuret. I dag kan de flesta djur försäkras, inte bara hundar och stora djur utan också smådjur. Med en försäkring behöver du inte oroa dig för skenande veterinärkostnader utan kan ge ditt djur den vård och omsorg det behöver för att återhämta sig. Med en försäkring betalar du oftast endast en självrisk plus en viss procent av veterinärkostnaderna. Har du inte en försäkring kan du behöva komma till den punkten där du inte har råd att operera eller behandla ditt sällskapsdjur utan måste avliva det. Med en försäkring slipper du förhoppningsvis ta ett sådant beslut av ekonomiska skäl. Hos Alltomspara.se kan du läsa mer om djurförsäkringar.

3. Kolla upp vilka veterinärer och veterinärkliniker som ligger i närheten av där du bor så att du vet var du ska vända dig om ett nödläge uppstår. Det kan också vara bra att ta reda på var du ska vända dig om ditt djur behöver hjälp nattetid eller på helger. Har du ett ett lite mer ovanligt sällskapsdjur rekommenderar jag dig att undersöka var närmsta specialist finns på just den djurarten. En veterinär som är extra kunnig om en viss djurart ger alltid extra bra möjligheter till god vård.

4. Vaccinera djuren enligt alla rekommendationer och gå gärna med djuret på hälsokoll till veterinären med jämna mellanrum för att säkerställa att allt är som det ska.

5. Läs på om första hjälpen för djur så att du vet hur du ska hantera en eventuell krissituation.

6. Misstänker du att ditt djur inte mår bra – kontakta veterinär för rådgivning och eventuellt veterinärbesök.

Dessa är några basicråd för djurägare. Det är alltid bra att vara rustad inför svåra situationer och om du följer dessa punkter så är du en bra bit på vägen. Dock kan man inte förbereda sig på allt, så är det alltid och det är inte heller alltid saker och ting blir som tänkt.

När veterinärbesöket är över och djuret är hemma igen är det viktigt att du följer de instruktioner du fått av veterinären i hur du ska behandla ditt djur. Känner du dig inte trygg med att utföra vissa moment själv så kan du ta hjälp av någon kunnig kompis. Du kan också alltid ringa och rådfråga veterinären om du är osäker på hur du ska göra eller om det uppstår nya frågor när du väl kommit hem med ditt djur. Det är bättre att fråga en gång för mycket än en gång för lite!

Ett försäkringsbolag som många husdjursägare använder sig av är till exempel IF, mer info om bolaget får du på denna site. Ett annat populärt försäkringsbolag bland djurägare är Agria.