Om kaniner träning och tävlingar

Kaniner

Kaniner är härliga och roliga djur! De må vara små men de har stora behov och kräver en hel del utrymme för att trivas och må bra. Tänk på detta innan du skaffar en kanin eller något annat djur för den delen. Läs på om vad som krävs för att djuret, i detta fall kaninen, ska må bra.

När det gäller kaniner så finns det lagar som reglerar minimistorleken på buren, det vill säga minsta tillåtna burstorlek för kaninen. Hur stor bur man måste ha varierar beroende på kaninens vikt och hur många kaniner man har i samma bur. Under juli 2019 kommer dessa regler dessutom uppdateras och du kan redan nu gå in på jordbruksverkets webbsida och se vilka måttregler som kommer gälla i framtiden.

Förutom en tillräckligt stor bur behöver kaniner naturligtvis få basala behov som färsk mat och vatten tillgodosedda. I jordbruksverkets regelverk finns också beskrivet hur buren ska vara inredd så att kaninerna ska må så bra som möjligt. Exempelvis behöver de en sitthylla, ett gömställe och bomaterial i buren.

Hos kaniner växer tänderna ständigt och därför behöver de möjlighet att gnaga så att de slipar ner sina tänder naturligt. Annars blir de för långa vilket är plågsamt för kaninen som tillslut inte kommer kunna äta.

Kaniner behöver precis som alla andra djur motion och omväxling. Därför behöver de regelbundet få komma ut ur buren och röra sig ordentligt. Håll alltid uppsikt över kaninen så att den inte börjar gnaga på något olämpligt. För att ge kaninen mental stimulans kan du träna kaninen på olika sätt eller ge den olika kluriga leksaker.

Dessa är bara några enkla basråd till dig som funderar på att skaffa kanin. Läs på mer och se om du har det som krävs för att ge en kanin ett bra hem. Tänk också på att kaniner oftast vill ha en kaninkompis.

Kolla in den här videon för att se hur djurtränaren Barbara Heidenreich tränat en kanin att utföra olika trick. Det är inte bara hundar och fåglar man kan dressera!

En av aktiviteterna man kan göra med sin kanin är hinderbanor. Det verkar jättekul tycker jag! Man kan till och med tävla i hoppning med sin kanin. Om man inte vill bygga hindren själv så kan man köpa olika varianter hos zooaffärer. Det finns även olika typer av kanintunnlar man kan köpa, de fungerar på samma sätt som de man brukar använda till hundar i agility-tävlingar, men kanintunnlarna är mindre och anpassade till kaniner. Däremot brukar inte dessa tunnlar ingå i en hinderbana för kaniner.

I kaninhoppning använder man sele på kaninen och springer med kaninen i koppel runt banan. Det är viktigt att anpassa hoppningen till kaninens nivå och läsa på om hur många hinder och hur höga hinder man ska använda till en början och hur man sen går vidare och utvecklar svårighetsgraden.

En intressant grej är att man även använder vattenhinder inom kaninhoppning, precis som inom hästhoppningen!

Visste du att världsrekordet i höjd är 105 centimeter för en kanin. Det är svenska Snöflingans Super Champion Majesty of Night som innehar rekordet sedan april 2015. Världsrekordet har danska kaninen Yaboo med ett hopp på 300 cm! Rekordet har stått sig ända sedan 1999. Riktigt imponerande tycker jag! Hade inte en aning om att kaniner kunde hoppa varken så långt eller så högt!