Om hundar och hundraser

Stora hundar är ju så coola, men är man som jag lite hundrädd när det kommer till okända hundar så är de rätt skräckinjagande! En nyfiken grand danois som kommer emot en känns till exempel som en halv häst och en old english sheep dog som är både bastant och hög vill man inte gärna komma i vägen för!

Naturligtvis är dessa hundraser jättegoa, men när man inte känner hunden i fråga kan man lätt bli lite nervös när de är så enorma och kraftfulla.

Och när jag ändå pratar om storleken, det är faktiskt en grand danois som har världsrekordet som högsta hund. Rekordet sattes 2011 av en hund som hette Zeus och som mätte 1,118 meter. Detta kan jämföras med Thumbelina som har Guinness världsrekord som minsta häst sedan 2006. Hon mäter 44,5 centimeter. Hunden Zeus är alltså mer än dubbelt så hög som världens minsta häst.

I videoklippet nedan kan du se när två tidigare rekordhållare av titlarna världens högsta och minsta hund möter varandra. Den största hunden är en 107 centimeter hög grand danois som heter Gibson och den minsta är en 10,16 centimeter hög chihuahua som heter BooBoo. Ett fantastiskt videoklipp!

Jag hittade ett annat världsrekord för hundar när jag var inne och kollade Guinness World Record Online. Detta rekord sattes 2011 och gällde en röd tibetansk mastiff som såldes för £945 000 i Kina. Priset gör att hunden kvalat in som världens dyraste hund.

Det är ganska kul att läsa om rekord. Ett som verkligen fick mig att häpna var åldersrekordet på 29 och ett halvt år för en hund. Hunden hette Bluey och levde mellan åren 1910 och 1939 som boskapshund i Australien. Ett fantastiskt rekord som alltså håller i sig än i dag.

Vill du läsa om fler rekord så rekommenderar jag Guinness rekordboks webbsida.

Nu till lite intressant fakta om svenska hundar! Jordbruksverket ansvarar ju för svenska hundregistret där bland annat hundnamn finns listade. 2015 var det vanligaste hundnamnet Molly, hela 6965 hundar kallades för Molly förra året. På andra plats kom Bella och på tredje Ludde. Det är alltså inte Fido som dominerar!

Här kommer topp 10 över vanligast hundnamnen under 2015

Namn Antal
Molly 6956
Bella 4893
Ludde 3887
Wilma 3751
Charlie 3557
Bamse 3384
Ronja 3192
Sigge 3153
Alice 3023
Doris 2952

 

Källa jordbruksverket.

Hos Jordbruksverket finns också information över de vanligaste hundraserna. Och de stora raserna Grand Danois och Old English Sheepdog finns inte med i toppen. Det gör däremot labrador retriever och Shetland sheepdog. Shetland sheepdog är betydligt mindre än den större Old english sheepdog och har en mankhöjd på mellan 33 – 39,5 centimeter beroende på om det är en hanhund eller en tik.

Vanligaste hundraserna i Sverige

Labrador retriever
Jämthund
Golden retriever
Tysk schäferhund
Långhårig Chihuahua
Shetland sheepdog
Cocker spaniel
Cavalier King Charles spaniel
Border collie
Korthårig Chihuahua

 

Källa Jordbruksverket

Har du funderat över vilka de ovanligaste hundraserna är? Glen of imaalterrier är en av de ovanligare hundraserna som finns och 2008 fanns ungefär 1000 hundar över hela världen. Dock är den kanske inte bland de allra mest ovanliga raserna. Till dessa brukar man räkna de hundraser som finns i listan nedan:

Ovanliga hundraser:

Telomian
New Guinea Singing Dog
Fila Brasileiro
Stabyhoun
Catalburun
Karelian Bear Dog
Lagotto Romagnolo
Azawakh
Carolina Dog
Mudi

 

Nedan kan du se en lista över de dyraste hundraserna som finns. Jag har inte hittat någon tillförlitlig topplista så jag har gjort en sammanställning över de hundraser som man vanligen ser i dessa listor. Listan presenteras därför utan inbördes ordning.

Dyraste hundraserna:

Tibetansk Mastiff
Akita
Löwchen
Rottweiler
Samoyed
Cavalier King Charles spaniel
Canadian Eskimo dog
Engelsk bulldog
Azawakh
Faraohund
Chow Chow
German sheepdog