Min katt Cissi

Grårandig katt

Jag tror inte att jag har nämnt vår katt Cissi här i bloggen tidigare. Hon är en grårandig bondkatt, jag tror färgen kallas för tigré någonting, på fyra år. Vi har haft henne sen hon var liten och jag imponeras varje dag av hennes otroliga smidighet.

En av hennes favoritsysslor när hon inte är utomhus är att sitta i vardagsrumsfönstret och titta ut. På fönsterbrädet står ett flertal olika blommor som hon lätt navigerar mellan trots minimalt med utrymme! Hon är så skicklig alltså.

Cissi är min första katt så jag är långt ifrån någon van kattmänniska. Ganska omgående förstod jag dock att det var bra att kattsäkra alla blommor så alla växter och blommor som kan vara giftiga för katter slängdes ut och ersattes av bättre alternativ så nu kan jag känna mig lugn när hon kliver omkring uppe på fönsterbrädorna.

Jag är dock lite lagd åt det oroliga hållet så när hon är ute är jag alltid lite orolig för om hon ska skada sig eller komma bort på något sätt. Än så länge har allt fungerat jättebra som tur är. Jag tror många kattägare delar just dessa oroskänslor för sina utekatter.

Jag kan passa på att tipsa om en jättebra tjänst som Agria har ifall du skulle vara orolig för ditt husdjur när de ordinarie veterinärmottagningarna ofta har stängt. Alla som har en djurförsäkring hos Agria kan kostnadsfritt ringa deras veterinär för rådgivning på kvällar och på helger. De som inte är Agria-kunder kan också ringa, men de får betala 250 kr plus ordinarie telefontaxa för samtalet.

Det kan vara skönt att ha ett telefonnummer man kan ringa för att få expertråd. Förhoppningsvis kan man där få bra guidning i hur man kan hjälpa sitt husdjur om en nödsituation skulle uppstå. Lite första hjälpen guidning. Apropå nödsituationer så är det väldigt skönt att ha bil ifall något akut skulle inträffa. Då kan man när som helst åka in till veterinären och få vård för sitt djur. Det blir också enklare att resa med djur om man har egen bil, detta förutsätter förstås att djuret gillar att åka bil och inte blir rädd eller åksjuk. Tyvärr är det ju ganska dyrbart att äga bil, mer om kostnaderna finns att läsa här.

Om man tar med sig djuret i bilen är det dock viktigt att transporten går säkert till och att djuret mår bra under resan och att ingen riskerar att skadas, varken djur eller passagerare. Under den varmare delen på året händer det tyvärr att djur glöms bort i varma bilar vilket kan få förödande konsekvenser. Hos jordbruksverket kan du läsa mer om detta och hur du säkert transporterar ditt/dina husdjur med bi.

Ett vanligt misstag många djurägare gör när de är oroliga för sina husdjur, det är att ställa frågor på ett djurforum. Självklart kan man få bra svar på ett forum också, men man kan inte sitta och vänta på att någon användare ska komma in och svara och man kan inte blint räkna med att alla råd och svar man får är bra. Därför ska man ringa direkt till veterinären för rådgivning om man misstänker att något inte står rätt till.