Mental träning för hundar!

Mental träning för hund

I dag riktar jag mig till alla hundägare och hundälskare för i dag ska bloggen handla om hundträning! Precis som människor behöver även hunden motion, men den behöver också mental stimulans precis som oss. Eftersom den lever i trygghet med oss behöver den inte söka mat, något som annars upptar en stor del av djurens tid.

För att stimulera hunden kan man då försöka efterlikna det mer naturliga livet genom att göra lekar som går ut på fodersök. Då gömmer man mat eller godsaker för hunden som sedan söker upp maten. Denna typ av aktivitet är perfekt att göra när man är ute på skogspromenaden då man kan pilla ner godis i barken på träd och liknande som hunden sen får spåra upp.

Det finns också olika typer av hundleksaker man kan köpa som syftar till att stimulera hundens naturliga sökbeteende. Med dessa leksaker får hunden använda hjärnan rejält för att få tag i maten eller godiset i leksaken. Själv tycker jag foderleksaker är ett mycket bra komplement i vardagen till de långa promenaderna och utomhusaktiviteterna.

Det roliga med att klura ut knepiga fodersökslekar för hunden, det är att ens egen hjärna också får arbeta lite när man måste tänka ur ett hundperspektiv.

Självklart kan man även leka matlekar inomhus och gömma godis lite här och var i hemmet som hunden sen får gå runt och nosa upp. Man behöver inte heller köpa dyra leksaker, man kan enkelt skapa egna med sånt man har hemma om man har lite fantasi. På nätet finns också massvis med bra tips på hur man kan aktivera sin hund. Bland annat finns tips om att gömma godis under en hink eller bunke som hunden sen måste få bort för att komma åt godiset.

Kom dock ihåg att variera fodersöket, annars blir det inte längre någon utmaning för hunden om den får samma uppgifter att klura på varje gång. Det gäller att utveckla och försvåra aktiviteterna i takt med att hunden blir bättre och bättre. I början får man ge hunden en lätt uppgift och sen när hunden är med på noterna är det dags att ge mer och mer avancerade uppdrag.

I djurparker är det vanligt att man jobbar med olika typer av fodersöksaktiviteter för att stimulera djurens hjärnor och naturliga instinkter. SVT programmet djursjukhuset hade en gång ett inslag om hur man jobbade med att aktivera björnar på djurparken de filmade hos. Ett mycket intressant inslag som jag tyvärr inte kan hitta på SVTs webbplats. Verkar som att de tagit bort alla avsnitt av djursjukhuset därifrån vilket är synd.

Nu när jag ändå är inne och pratar om tv-program så vill jag också nämna Natur som är det som förut hette Mitt i naturen som handlar om våra vilda djur. Ett mycket intressant program, men det verkar inte som att det heller finns att titta på i SVTplay längre. Däremot kan man se äldre säsonger deras öppna arkiv.
Jag är mycket intresserad av naturprogram som handlar om fåglar, tycker de är väldigt fascinerande djur.

Har man en fågel som husdjur är det väldigt viktigt att ge den mental stimulans eftersom de är väldigt intelligenta djur. Att vara fågelägare är alltså väldigt krävande, inte minst för att de skräpar ner en hel del också!

Men oavsett vilket djur du har så är det viktigt att tillgodose alla behov, även de psykologiska.

Lycka till!