Kul, intelligenta och gulliga djur

Jag älskar att titta på roliga videoklipp med djur! Youtube är ju en fantastisk site på det sättet att där kan vem som helst ladda upp klipp och sen dela med sig till alla. Jag vet inte hur många timmar jag spenderat på youtube och kollat på roliga filmsnuttar.

Det är inte bara roliga klipp jag gillar, de gulliga eller imponerande klippen är också fantastiska. Jag gillar framförallt de klipp där man så tydligt ser kärleken mellan två djur oavsett djurart eller kärleken mellan människa djur. Det berör mig så djupt.

Ibland förstår jag dock inte hur djurägaren vågar låta två djur umgås från första början, exempelvis fågel och katt. Det hade jag aldrig vågat testa. Skulle inte ens våga ha bägge djuren i samma hus ifall man skulle råka vara oaktsam och lämna buren öppen när katten är inne. Men man blir såklart alldeles varm i hjärtat när man ser två djur som inte borde tåla varandra trivas i varandras sällskap.

Det är också kul att överraskas av djurens förmågor. Jag har sett massor av klipp med fåglar som visar prov på både intelligens och en talförmåga som är svår att låta bli att imponeras av!

Det finns inte bara klipp på tamdjur, man kan också hitta filmsnuttar med vilda djur från jordens alla hörn. Visste du till exempel att tvättbjörnar hör till de smartaste djuren eller att bläckfiskar bygger skydd av snäckskal? Allt detta och mycket mer kan man tydligen lära sig på youtube.

Vill du se vilka de smartaste djuren är så kan du ta en titt på detta klipp där man går igenom de 10 smartaste djuren. Försök gissa vilka djur som har en plats på listan innan du tittar! Jag kan tipsa om att en hundras finns med, gissa vilken!

Titta och låt dig imponeras av djuren:

Tyvärr är det inte bara bra filmer som läggs upp på youtube. Man kan också hitta filmer som man blir djupt illa berörd av och som visar alltifrån djurplågeri till olämpliga sätt att hantera djur. Ibland kan videoklippen också visa prov på ägare som säkert är ”snälla” men som inte är tillräckligt pålästa och kunniga om sina djur och därför missar viktiga signaler som tyder på att djuret inte mår bra.

Hittar man en sån film kan man rapportera in den till youtube som då granskar filmen manuellt och beslutar om den strider mot deras regler eller inte. Man kan också skriva en kommentar till klippet för att uppmärksamma djurägaren om vad det olämpliga är som visas på filmen. På så sätt kan också tittare som inte är så kunniga på djurarten få kunskap och information om att det som visas inte är okej.

Man kan också trycka på tummen ner ikonen för att visa sitt missnöje. Det sänder en signal till andra om att något är dåligt med klippet. Tycker man istället att något är bra ska man givetvis uppmärksamma även detta, då kan man trycka på tummen upp istället :)

Anledningen till att jag tycker det är så viktigt att vi är uppmärksamma på videoklipp där djur far illa eller utsätts för risker och hänsynslöshet är för att djuren inte själva kan tala och protestera. Ibland är det inte uppenbart att något är dåligt om man inte är kunnig på djurarten i fråga och då finns risken att andra tror det är okej att hantera djuret på det viset och då riskerar fler djur att råka illa ut.

Men som jag sa i början av inlägget så är youtube för det mesta en stor källa till kul stunder och ett ställe där man även kan lära sig en hel del.