Husdjur och ekonomi

Om ekonomi och husdjur

Innan du köper ett husdjur som exempelvis hund, katt eller kanin bör du fundera på om du har ekonomi för att ha ett husdjur. Att vara djurägare innebär betydligt mer kostnader än bara djurets inköpspris och eventuella bur. Man måste ha råd med mat, leksaker, försäkringar, veterinärbesök och andra tillbehör som djuret behöver.

Gör upp en kalkyl och se om du har pengarna som krävs för att ge djuret den omsorg det behöver. I kalkylen tar du med alla löpande kostnader som exempelvis mat, leksaker och försäkringar och gör dessutom en extra post för oförutsedda utgifter som veterinärbesök och liknande. Ta också upp kostnader för sådant som du kommer att behöva köpa mer sällan som hundkorg, koppel och liknande och gör ett överslag på hur mycket detta kommer kosta per månad på ett ungefär. Sen summerar du allt och kontrollerar om du har råd med de utgifterna.

För att inte överraskas av dyra kostnader kan du ha ett separat sparkonto till ditt husdjur. Då sätter du undan en summa varje månad för oförutsedda utgifter och för inköp av produkter du behöver köpa mer sällan. På så sätt har du en bra buffert för att klara större utgifter som djurägandet kan innebära.

Har du inte egen bil kan det till exempel bli nödvändigt att ta en taxi med ett sjukt djur till veterinären. Detta kan bli kostsamt och då är det bra att ha en buffert på ett sparkonto att ta av.

Tänk på att djurets storlek och inköpspris inte har något att göra med eventuella veterinärkostnader. Veterinärkostnader kan bli dyra oavsett vilket djur man har. Därför är det så viktigt att ha en försäkring till sitt husdjur så att man har råd att ge djuret veterinärbehandling. Då slipper du förhoppningsvis avliva djuret av ekonomiska skäl. Även om ditt sällskapsdjur är försäkrat så kan veterinärkostnaderna sticka iväg eftersom man måste stå för en viss procent av kostnaderna själv plus självrisk. Har du inte en buffert att ta av kan du då bli tvungen att överväga ett privatlån för att finansiera behandlingen. Om du ska ta ett lån så ska du först undersöka villkoren och räntorna hos olika långivare så att du får ett så förmånligt lån som möjligt, en bra sida att göra detta på är alltomprivatlan.se.

Alla veterinärkostnader täcks inte heller av försäkringen, vanliga hälsokontroller, vaccinering och kloklippning är alla exempel på kostnader du får stå för själv. Att ta veterinärräkningen på avbetalning är också ett alternativ som en del djursjukhus erbjuder i samarbete med något externt företag. Jag hittade till exempel företaget Human Finans som samarbetar med Djursjukhuset i Malmö och som erbjuder deras kunder möjlighet till en avbetalningsplan. Tänk dock på att avgifter kan tillkomma precis som ränta.

Fundera också på vad som händer om ditt djur skulle bli sjukt och du behöver vara hemma från jobbet och ta hand om det. Kommer chefen godkänna det eller har du någon annan som kan passa djuret vid behov?

Pengar är inte heller det enda som behövs för att ge djuret ett bra liv. Det är också viktigt att ha tid. Inte bara i början utan också långsiktigt. Tyvärr är det alltför många som köper djur de tröttnar på efter ett tag eller som de tappar intresset för. För djurens skull tycker jag man ska fundera igenom om man verkligen klarar av att ha ett djur. Utgångspunkten ska då vara att man tar ansvar och tar hand om djuret under hela dess livstid. Självklart kan oförutsedda saker hända som allergier, sjukdomar och skador som gör det omöjligt att ta hand om djuret.

När jag pratar om långsiktigt ansvar menar jag att man inte ska skaffa djur om man planerar en framtid där djuret kanske inte passar in. Då är det bättre att avstå från att skaffa djuret från första början.

Om man nu hamnar i en situation där man inte längre kan ta hand om djuret, att man tröttnar, inte har råd eller av andra skäl inte längre kan sköta om sitt husdjur så är det ägarens ansvar att se till att någon annan kan ta hand om djuret eller avliva det på ett värdigt och smärtfritt sätt. Man hör om för många djur som släpps ut för att klara sig själva och det är inte okej.

Av samma skäl är det otroligt viktigt att du som förälder är beredd att ta det långsiktiga ansvaret om du låter barnen få ett husdjur de vill ha. Barnen kan tröttna och då är det du som förälder som måste kliva in och svara för djurets omvårdnad.